Handleiding TS-Z Jaarrekening

Jaarlijks dient u een jaarrekening op te stellen of een bijlage bij de inkomstenbelasting. Deze tool maakt het opstellen van een jaarrekening of bijlage voor de inkomstenbelasting een fluitje van een cent. Wij bieden u twee verschillende sjablonen aan. Een sjabloon waarbij u de saldibalans kunt inlezen en één sjabloon waarbij u zelf de toelichting kunt aanpassen. Uiteraard kunt u de jaarrekening nog helemaal naar eigen wens aanpassen.

Jaarrekening handmatig

In het handmatige sjabloon vult u de algemene gegevens in op het tabblad instellingen.

Deze gegevens worden overgenomen in de jaarrekening. In het tabblad jaarrekening kunt u in de toelichting de cijfers invoeren. De cijfers worden vanuit de toelichting opgenomen in de balans en andere cijfers en rapportages. Tevens wordt bij iedere keer opslaan de inhoudsopgave bijgewerkt.

Bekijk hier een voorbeeld van een jaarrekening op basis van dit sjabloon.

Jaarrekening vanuit saldibalans

Met deze tool wordt uw jaarrekening direct opgebouwd vanuit de saldibalans. Het voordeel is dat de jaarrekening na wijziging van de cijfers eenvoudig aanpasbaar is door de cijfers in de saldibalans aan te passen. Ook kan indien eenmaal ingesteld de jaarrekening van het volgende jaar eenvoudig met een druk op de knop worden geëxporteerd. De jaarrekening die uit deze tool komt is vergelijkbaar met de handmatige jaarrekening (zie voorbeeld).

Instellingen

jaarrekening generator

In het tabblad instellingen geeft u de algemene gegevens voor de jaarrekening in. Tevens kunt u aangeven welke onderdelen van de jaarrekening u wilt opnemen. 

De knop Maak jaarrekening stelt de jaarrekening op aan de hand van de ingevoerde gegevens. De mappingen in de saldibalans worden gecheckt voor de jaarrekening wordt opgesteld. Indien er fouten worden geconstateerd krijgt u een melding en kunt u deze aanpassen.

Saldibalans

In het tabblad saldibalans dienen de cijfers van het verslaggevingsjaar en het vorige jaar te worden opgegeven. Indien uw boekhoudpakket de optie heeft om een saldibalans naar excel te exporteren kunt u deze eenvoudig kopiëren en plakken. Tevens dienen de grootboeken gemapt te worden. Op deze manier komen de grootboeken op de juiste plaats terecht in de jaarrekening.

De mappingscodes zijn in dit document opgenomen. Het is belangrijk dat niet wordt afgeweken van de mappingcodes opgenomen in dit document. Indien bij het tabblad instellingen op de knop Maak jaarrekening wordt geklikt worden de mappingen gecontroleerd en onjuiste mappingen aangegeven.

Sjabloon jaarrekening, Grondslagen en Toelichting

In de tabbladen Sjabloon jaarrekening, Grondslagen en Toelichting kunnen de teksten voor de jaarrekening vooraf worden aangepast. Uiteraard is het ook mogelijk om de teksten pas achteraf aan te passen als de jaarrekening is geëxporteerd naar Excel.

Er zijn een aantal variabele die kunnen worden gebruikt in de teksten op de tabbladen Sjabloon jaarrekening, Grondslagen en Toelichting. De variabele worden vervangen door de volgende gegevens:

 • xxOndernemingxx = Naam van onderneming aangegeven in tabblad Instellingen
 • xxPlaatsxx = Plaats van onderneming aangegeven in tabblad Instellingen
 • xxDatumxx = Datum aangegeven in tabblad Instellingen
 • xxBoekjaarxx = Boekjaar aangegeven in tabblad Instellingen
 • xxBalansdatumxx = Balansdatum aangegeven in tabblad Instellingen
 • xxVorigboekjaarxx = Vorig boekjaar aangegeven in tabblad Instellingen
 • xxVorigBalansdatumxx = Vorige balansdatum aangegeven in tabblad Instellingen
 • xxDirectiexx = Directie aangegeven in tabblad Instellingen
 • xxAanhefxx = Aanhef aangegeven in tabblad Instellingen
 • xxResultaatxx = Het resultaat van het boekjaar
 • xxResultaatvorigboekjaarxx = Het resultaat van het vorige boekjaar
 • xxToegevoegdaanofonttrokkenvanxx = afhankelijk van positief of negatief resultaat toegevoegd aan of onttrokken van
 • xxToegevoegdaanofonttrokkenvanvorigboekjaarxx
  = afhankelijk van positief of negatief resultaat vorig boekjaar toegevoegd aan of onttrokken van

Reacties

Geef een reactie